- Read the question about the first passage, and then read the first passage.
- Come up with your own answer and compare it to the actual answer choices in the question about the first passage.
- Read the question about the second passage, then read the second passage. Think about how the second passage relates to the first.
- Come up with your own answer and compare it to the actual answer choices in the question about the second passage.
- Answer the questions that address both passages together.
Few things in life are as rewarding and fulfilling as owning a pet. Whether it’s a dog, cat, bird, or fish, the appeal is the same—years of fun and unconditional love. Indeed, pets can actually satisfy many of the things people crave most: companionship, communication, loyalty, and plenty of amusement. Perhaps that’s why pets are so popular among the elderly and people who live alone. As human relationships grow more complex with each new technological gadget, the simple bond between a pet and its owner offers a refreshing and comforting reprieve.
In addition to protesting reprehensible practices like fur trapping and animal testing, animal rights groups have begun to attack owners of cats and dogs for keeping animals “imprisoned” in the home. Finally, these groups have started to make the justified comparison of owning a pet to keeping a domesticated animal like a sheep or a cow. Both pet ownership and domestication of animals stem from the same cruel source: human selfishness. No animal should be kept confined solely for the benefit of human beings, whether that benefit comes in the form of meat, leather, or the companionship of a pet.
1. C Main Idea
Step 1 tells you to read this question before reading the first passage, since it’s specifically about the first passage. You then know to think about coming up with your own quick description of the main idea of the first passage as you read. This author strongly supports pet ownership because it rewards pet owners with years of fun and love. So, that’s your answer to describe main idea of the passage.
Now take a look at the actual answer choices and look for a description of the passage’s main idea that comes closest to your description of the joys of pet ownerships (step 2). A is out because it describes having a pet as “cruel” and “unfair.” B, D, and E are all SAT traps because each mentions something vaguely mentioned in the passage (leashes, technological innovations, and communication), but none captures the main idea. Only C matches the answer you generated to describe the main idea: Owning a pet brings profound, or deep, rewards to pet owners. C is the correct answer.
2. D Words-in-Context
Step 3 tells you to read the question(s) about the second passage before reading the second passage. You’d then know to pay close attention as you read the passage to the sentence with the word reprehensible so you don’t have to go back and find it later.
And there it is, right in the first sentence. Since this is a words-in-context question, treat it like a Sentence Completion and use the rest of the paragraph to help you fill in the blank with your own answer. The sentence is: “In addition to protesting ---- practices like fur trapping and animal testing, animal rights groups have begun to attack owners of cats and dogs for keeping animals ‘imprisoned’ in the home.” The switch words in addition to show that the sentence is one-way: The animal rights groups are acting consistently. And it’s clear from the rest of the passage that the writer is really, really against pet ownership. So, it would seem that the blank must be filled with an extremely negative word like awful.
You can throw out answers B, C, and E, because each is a positive word. That leaves demoralizing and disgraceful. These two words are both negative, but demoralizing means “negatively affecting morale,” which isn’t quite strong enough to reflect this writer’s anger about the mistreatment of animals. So the answer is D.
3. A Themes and Arguments
By the time you get to dual passage questions that ask about both passages together, you will have already read and answered specific questions about both passages. That means you don’t need to read them again and can dive right in to generating your own answers and comparing them to the actual answer choices.
This question asks about what the authors of the two passage disagree about. The divergent views of the authors of these two passages are quite clear: One supports pet ownership enthusiastically and one objects to it strongly. Let’s say that’s the answer you generate on your own. Now let’s see which answer choice matches it. Since you’ve established that the question of whether “animals should be kept as pets” is the core of their disagreement, A is the correct answer.
B is incorrect because while the first passage would agree with the statement, the second passage does not disagree; it just says that the question of whether having a pet is beneficial for the human is not the issue. C is an SAT trap. The SAT wants you to see “fur trapping,” which the second passage mentions briefly, and pick that answer. But the first author does not mention fur trapping at all, so it is definitely not the main issue here. Cut C. Neither passage mentions kennels, so eliminate D. E is incorrect because only the author of the second passage would explicitly agree with the sentiment that human beings are selfish.
4. B Tone
This question asks about the tone of the two passages. Since you’ve read both passages thoroughly already, generate your own answer and compare it to the real answer choices.
What words might you already have in mind to describe the tone of these two passages? The first is positive, encouraging, and excited about the prospect of owning a pet. The second is negative, disapproving, and concerned about pet ownership in general. With that in mind, you should be able to select B as correct: The first passage is enthusiastic in tone, whereas the second is critical.